Dersin Adı | Nano Malzemeler ve Nanoteknoloji |
Kodu | Yarıyıl | Teori (saat/hafta) | Uygulama/Lab (saat/hafta) | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
ME 460 | Güz/Bahar | 2 | 2 | 3 | 5 |
Ön-Koşul(lar) |
| ||||||||
Dersin Dili | İngilizce | ||||||||
Dersin Türü | Seçmeli | ||||||||
Dersin Düzeyi | Lisans | ||||||||
Dersin Veriliş Şekli | - | ||||||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | Problem çözmeAnlatım / Sunum | ||||||||
Dersin Koordinatörü | |||||||||
Öğretim Eleman(lar)ı | |||||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı, öğrencilere yeni gelişen teknolojiler için nano malzemeler, nanoteknolojide kullanılan karakterizasyon ve üretim yöntemleri, nano malzemelerin özellikleri ve kullanım alanları hakkında kapsamlı bilgiler vermektedir. |
Öğrenme Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Bu dersin içeriğinde, nano malzemelerin tanımı, sınıflandırılması, özellikleri, teknolojik uygulamaları, nanoteknolojide kullanılan karakterizasyon ve üretim teknikleri ile mikro fabrikasyon ve nano fabrikasyon teknikleri bulunmaktadır. |
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları | |
| Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri | ||
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Nanomalzemeye ve nanoteknolojiye giriş, Temel kavramlar | Bölüm 1 Textbook of Nanoscience and Nanotechnology, T. Pradeep, 2012 McGraw Hill Education |
2 | Atomik Seviyedeki Karakterizasyon Teknikleri: Taramalı Elektron Mikroskobu | Bölüm 2 Textbook of Nanoscience and Nanotechnology, T. Pradeep, 2012 McGraw Hill Education |
3 | Atomik Seviyedeki Karakterizasyon Teknikleri: Geçirimli Elektron Mikroskobu | Bölüm 2 Textbook of Nanoscience and Nanotechnology, T. Pradeep, 2012 McGraw Hill Education |
4 | Atomik Seviyedeki Karakterizasyon Teknikleri: Atomik Kuvvet Mikroskobu | Bölüm 3 Textbook of Nanoscience and Nanotechnology, T. Pradeep, 2012 McGraw Hill Education |
5 | Atomik Seviyedeki Karakterizasyon Teknikleri: Taramalı Tünelleme Mikroskobu | Bölüm 3 Textbook of Nanoscience and Nanotechnology, T. Pradeep, 2012 McGraw Hill Education |
6 | Tekrar ve Ara Sınav-I | |
7 | Kaplama Yöntemlerinde Kullanılan Pompaların Özellikleri | Bölüm 7 Fundamentals of Microfabrication and Nanotechnology, M.J. Madaou, Taylor and Francis Group |
8 | Fiziksel Buhar Biriktirme Teknikleri | Bölüm 7 Fundamentals of Microfabrication and Nanotechnology, M.J. Madaou, Taylor and Francis Group |
9 | Kimyasal Buhar Biriktirme Teknikleri | Bölüm 7 Fundamentals of Microfabrication and Nanotechnology, M.J. Madaou, Taylor and Francis Group |
10 | Temiz Odaların Özellikleri | Bölüm 1 Fundamentals of Microfabrication and Nanotechnology, M.J. Madaou, Taylor and Francis Group |
11 | Tekrar ve Ara Sınav-II | Bölüm 1 Fundamentals of Microfabrication and Nanotechnology, M.J. Madaou, Taylor and Francis Group |
12 | Mikrofabrikasyon Teknikleri | Bölüm 1 Fundamentals of Microfabrication and Nanotechnology, M.J. Madaou, Taylor and Francis Group |
13 | Nanolitografi Teknikleri | Bölüm 7 Fundamentals of Microfabrication and Nanotechnology, M.J. Madaou, Taylor and Francis Group |
14 | Nanomalzemeler: 0B, 1B, 2B Malzemeler | Bölüm 20 Textbook of Nanoscience and Nanotechnology, T. Pradeep, 2012 McGraw Hill Education |
15 | Dönemin gözden geçirilmesi | |
16 | Final Sınavı |
Ders Kitabı | Textbook of Nanoscience and Nanotechnology, T. Pradeep, 2012 McGraw Hill Education, ISBN: 9781259007323 Fundamentals of Microfabrication and Nanotechnology, M.J. Madaou, Taylor and Francis Group, 2012 , ISBN 9780849331800 |
Önerilen Okumalar/Materyaller | 1. Recent articles will be cited as reference materials during some of the classes. 2. Nanoscience, H.E.Schaefer, Springer-Verlag Berlin Heidelberg, 2010,ISBN: 9783642105593 |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | - | |
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | - | - |
Portfolyo | ||
Ödev | 1 | 10 |
Sunum / Jüri Önünde Sunum | 1 | 10 |
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | 2 | 50 |
Final Sınavı | 1 | 30 |
Toplam |
Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 4 | 70 |
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 1 | 30 |
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) | 16 | 2 | 32 |
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) | 16 | 2 | |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 2 | 28 |
Arazi Çalışması | |||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | - | ||
Portfolyo | |||
Ödev | 1 | 6 | |
Sunum / Jüri Önünde Sunum | 1 | 6 | |
Proje | |||
Seminer/Çalıştay | |||
Sözlü Sınav | |||
Ara Sınavlar | 2 | 12 | |
Final Sınavı | 1 | 22 | |
Toplam | 150 |
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | * Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Temel matematik ve fen bilimlerinde öğrenilen bilgi ve yetenekleri mühendislik alanına taşıyabilmek, | |||||
2 | Gıda Mühendisliği ile ilgili problem alanlarını tanımlayabilmek ve çözümleyebilmek, | |||||
3 | Gıda Mühendisliği ile ilgili proje ve üretim sistemi tasarlayabilmek, veri toplayabilmek ve analiz edebilmek, sonuçları uygulama alanına aktarabilmek, | |||||
4 | Gıda Mühendisliği alanındaki yeni teknoloji ve araçları geliştirme ve kullanma becerisine sahip olabilmek, | |||||
5 | Bağımsız davranabildiği gibi grup içerisinde de aktif rol alabilmek, fikirlerini açık bir şekilde ifade edebilmek, etkin karar verebilmek, | |||||
6 | Evrensel gelişmeleri ve yenilikleri yakından takip edebilmek, kendini sürekli yenileyebilmek ve kaliteyi yükseltme bilincine sahip olabilmek, | |||||
7 | Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilmek, | |||||
8 | Gıda Mühendisliği problemlerinin çözümünde, çevre, sağlık, iş güvenliği gibi evrensel boyuttaki konularda farkındalığa sahip olabilmek, | |||||
9 | Girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirliği mesleki alanda uygulayabilmek, | |||||
10 | Gıda Mühendisliği ile ilgili bilgisayar yazılımlarını kullanabilmek ve uygulamada karşılaşacağı bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilecek bilgi ve beceriye sahip olmak (European Computer Driving License, Advanced Level), | |||||
11 | Bir yabancı dili kullanarak gıda mühendisliği ile ilgili bilgi toplayabilmek ve meslektaşları ile iletişim kurabilmek ("European Language Portfolio Global Scale", Level B1) | |||||
12 | İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanabilmek. | |||||
13 | İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirebilmek |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest